Over ons

Bijzondere boeken, kaarten en cadeau artikelen

 

Inspiratie voor een bewuste leefstijl

Schilderij de Phoenix,  geschenk van Loes Botman

Initiatief 

 

Bernard Heldt en Alexandra Buijsman - Heldt zijn de initiatiefnemers die Boekerij de Phoenix hebben opgericht op 18 augustus 2018. Sinds 2021 is het een eenmanszaak. Alexandra werkt samen met een groep vrijwilligers aan de realisatie van de missie en visie.

Vrijwilliger worden in de boekerij?

Ondernemers met een zelfde visie

  

Karbonkel 

Steynlaan 28 Zeist, edelstenen en mineralen en andere cadeau artikelen.

www.karbonkel.nl

Rozemarijn

Voorheuvel 84, Zeist, authentieke, duurzame en verantwoorde producten, zoals speelgoed, (prenten)boeken en kaarten voor het jonge kind tot ca. 10 jaar. www.rozemarijn.nl

De Groene winkel

1e Hogeweg 18 Zeist, supermarkt voor biologisch (dynamische) voeding

www.degroenewinkel.nl 

Missie en visie

 

Wij zijn een kleine sociale onderneming, die zich onderscheidt door een specifiek assortiment, kwaliteit en persoonlijke dienstverlening.

 

We noemen ons sociaal, omdat we streven naar persoonlijke aandacht, sociale initiatieven en samenwerking.

 

Boekerij de Phoenix wil een inspiratiebron zijn voor mensen die verdieping in hun leven zoeken en zich daarbij verbonden voelen met de antroposofie en andere vergelijkbare spirituele stromingen.

 

We verkopen naast nieuwe en gebruikte boeken, ook cadeau artikelen uit binnen- en buitenland die kwaliteit en schoonheid aan het leven toevoegen.

 

In samenspraak met de klant worden er activiteiten georganiseerd rond bewust ouderschap, gezondheid, kunst en levensvragen.   

 

Boekerij de Phoenix hoopt dat zij de klanten van de Nieuwe Boekerij  (opgeheven in maart 2018) een nieuwe mogelijkheid heeft geboden en is trots dat zij inmiddels een eigen klantenkring opgebouwd heeft, komende uit Zeist en heel Nederland en zelf uit Belgie weten klanten ons te vinden.  

Drie maal scheepsrecht 

 

Na de vliegende start eind oktober 2018 aan de Voorheuvel 68 in Zeist, werd deze locatie al snel te klein en verhuisden we in juli 2019 naar de Slotlaan 265, een 3x zo grote winkel. Heerlijk, we hadden een speciale kinderkamer met boeken en speelgoed. Op de eerste verdieping  organiseerden we workshops en cursussen. We groeiden en ontwikkelden ons.

Helaas werd dat pand binnen enkele maanden verkocht, en moesten we er met de kerst 2019 weer uit. Gelukkig hoefden we niet lang te zoeken, maar kregen een mooi aanbod van de makelaar, een nog weer 3x zo groot pand aan de 1e Hogeweg 10 D in Zeist, dat 3 jaar had leeggestaan, nadat Kramer & van Doorn vertrokken waren naar de Slotlaan. Wat een ruimte hebben we daar nu. Het is genieten, iedere week weer en ook onze klanten genieten van de goede sfeer en de vele boeken en andere snuisterijen. Eind 2021 heeft Alexandra het winkelpand gekocht met eigen kapitaal en leen en schenkgelden. Dat betekent dat Boekerij de Phoenix de komende jaren verzekerd is van een fijne plek, centraal in Zeist, waar we verder kunnen investeren in de toekomst.  

Foto's van de opening aan de Voorheuvel op 20 oktober 2018:

Historie van de verkoop van het antroposofische boek in Zeist

In de jaren zestig van de vorige eeuw kocht de heilpedagoog en Zonnehuis medewerker Walter Erlanger (1911 - 1972) de Nieuwe Boekerij in Den Haag én Uitgeverij Vrij Geestestesleven. Toen in Zeist de antroposofische initiatieven begonnen te groeien, startte Nel Gerretsen-Hoff, een “zelfstandig depôt van de Nieuwe Boekerij” achter het huis van Walter Erlanger aan de Tesselschadelaan; het atelier. Daar werden ook exposities gehouden. Na de dood van Walter Erlanger werd Uitgeverij Vrij Geestesleven omgevormd tot een stichting en die heeft eind jaren zeventig beide winkels overgenomen.

Leo Fluitman was vanaf 1978 directeur van beide Nieuwe Boekerijen. (Riouwstraat 1 Den Haag en Tesselschadelaan Zeist)

De Nieuwe Boekerij in Den Haag maakte in 1984 een herstart door als de Haagse Boekerij. De Nieuwe Boekerij in Zeist groeide zo hard (ook de plaatselijke antroposofische bibliotheek was daar gehuisvest), dat de winkel in 1983 verhuisde naar een winkelpand aan de Van Tetslaan (bij Valckenbosch en de Christengemeenschap). 

In september 1984 kwam de leiding van de winkel bij Jenny Crum. Onder haar leiding verhuisde de winkel in 1990 naar een mooi pand aan de Steynlaan, een winkelstraat in Zeist. Eind jaren 90 is Stichting Vrij Geestesleven opgesplitst in Stichting Vrij Geestesleven en Stichting De Nieuwe Boekerij in Zeist. In 1999 kreeg Jeanette Kramp de leiding over de Nieuwe Boekerij. In 2008 nam zij de winkel over; het werd een eenmanszaak.

De Nieuwe Boekerij is onder leiding van Jeanette jarenlang een goede, eigentijdse boekwinkel geweest, waar mensen uit het hele land naar toe kwamen. In de zomer van 2014 verhuisde de Nieuwe Boekerij samen met Heger & van de Berg naar een groot pand aan de Voorheuvel. Het was de eerste Zeister Duowinkel en een unieke samenwerking. Het leverde echter niet het gewenste succes op. En zo werd de winkel maart 2018 gesloten. Wat bleef, was een groot gemis. Een groepje trouwe klanten heeft met dit gemis iets gedaan. Ze hielden enkele bijeenkomsten over de vraag hoe het antroposofische boek in Zeist beschikbaar kon blijven en daar is het initiatief Boekerij de Phoenix uit voortgekomen. Alexandra Buijsman, de huidige eigenaar van Boekerij de Phoenix, is heilpedagoog, opleider en oud-Zonnehuis medewerker.

Copyright @ All Rights Reserved